T 0226 - 352565  |  ma t/m vr  8:30-12:00 13:30-16:00

Is er iets mis met je beugel?

Tijdens praktijkuren:

Neem contact op met de praktijk. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er beschadigd is aan de beugel, ook als je bijna een afspraak hebt. Zo kunnen we de eventueel benodigde extra tijd inplannen. Afhankelijk van het probleem regelt de baliemedewerker een afspraak zodat je zo snel mogelijk terecht kunt.

In de avond, het weekend of tijdens je vakantie:

Bekijk de onderstaande tips, die bieden wellicht uitkomst. Bij ernstige pijnklachten door de beugel die je zelf niet kunt verhelpen en die niet tot de volgende praktijkdag kunnen wachten, kun je het spoednummer bellen. Op onze website is het spoednummer vermeld. Dit nummer is alleen bedoeld voor noodsituaties met betrekking tot de beugel. Als je op vakantie bent, kun je een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.

Tips bij problemen

Vaste beugel

Irritatie aan de wang door de brackets: Blijf het beugeldeel goed poetsen, ondanks de pijn, en doe er wat was of anders wat suikervrije kauwgom op. Spoelen met zout water bevordert de genezing. Bij blijvende pijn: bel de praktijk.

Een elastiekje is los: Een separatie-elastiekje (tussen de kiezen) is bedoeld om ruimte te maken. Bij voldoende ruimte valt het elastiekje er vanzelf uit. Als het er door een andere reden uitvalt, bel dan voor een afspraak.

Elastiek van de palatal bar: Aan elke kant zitten twee elastiekjes. Als een van de twee eraf is, is alles nog okay. Als beide elastiekjes eraf zijn, bel dan direct de praktijk!
bracket-los-2.jpg
Elastiekje is van de bracket af: Bel ons voor een afspraak.

Een draad is kapot: Bel ons voor een afspraak.

Een bracket (blokje) is los: Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten. Als je last hebt van de loszittende bracket, kun je die bedekken met een bolletje van de meegekregen was of met suikervrije kauwgom. Je kunt beter stoppen met het dragen van elastiekjes. Bel altijd voor een afspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak: tijdens je normale afspraak is hiervoor meestal geen tijd!
Een bracket is eraf: Bel altijd, dan kunnen we eventueel extra tijd inplannen of er in ieder rekening mee houden! Hebben we te kort tijd dan zal het belangrijkste gedaan worden. Misschien dat we in een vervolgafspraak nodig hebben. Bewaar het slotje en breng het mee, dan kan het opnieuw bevestigd worden.
draadje-knippen.jpg
Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang: Als het draaduiteinde prikt is dat vervelend, vooral wanneer het in je wang prikt. Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op. Bel de praktijk voor een kort afspraakje om het draadje af te knippen. Eventueel kun je zelf (ouders) achter de bracket het draadje afknippen met een tangetje, grote nagelknipper of scherp nagelschaartje. (pas op dat je niet in je wang knipt)

Bandje om een kies is los: Bel voor een afspraak om het ringetje vast te zetten. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad steekt in de wang: het draaduiteinde afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje (zie boven).
Bite-turbo (blokje achter de voortand) is eraf: Je krijgt meestal twee bite-turbo’s. Als je er nog eentje hebt, is alles oké. Zijn beide bite-turbo’s eraf, bel dan voor een afspraak.

Spalk

De spalk is los op 1 of meer tipjes: Bel voor een afspraak om de spalk zo snel mogelijk te laten vastzetten. Wacht u te lang, dan is er een kans dat de tanden weer wat willen schuiven of dat het draadje wat verbogen raakt waardoor het niet goed meer op de tanden aansluit.

De spalk is helemaal los: Bel voor een afspraak om de spalk zo snel mogelijk te laten vastzetten. Het draadje dus niet weggooien! Het kan zijn dat het spalkje wat verbogen is. De behandelaar kan beoordelen op het spalkje nog bruikbaar is. Zo niet, dan zal er een nieuwe spalk aangemeten moeten worden. Wacht niet, want er is een kans dat de tanden weer wat willen schuiven.

De spalk is gebroken: Bel voor een afspraak om een nieuwe spalk aan te laten meten.

Contactinformatie

Tandheelkundig Centrum Opmeer

Lindengracht 33
1716 DD Opmeer
T. 0226 - 352565
E. info@tandheelkundigcentrum.nl
WhatsApp. 06- 137 994 00

Over TCO

Tandheelkundig Centrum Opmeer is van oorsprong en nog steeds een plaats waar je terecht kunt voor goede tandheelkundige basiszorg, maar de tandheelkunde anno nu heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht.