T 0226 - 352565  |  ma t/m vr  8:30-12:00 13:30-16:00

myobrace

myobrace-center-foto.jpg

De myobrace

Deze beugel is speciaal ontwikkelt voor jonge kinderen om een verkeerde mondgewoonte af te leren. Wist u dat het gebit door een verkeerde slik, met de tong tegen de tanden, scheef gedrukt kan worden? De tong ligt bij sommige kinderen in rust en bij het slikken niet op de goede plaats. Hierdoor ontwikkelt de kaak (het bot) zich op de verkeerde manier. De tanden passen niet meer goed in de kaak, de tanden gaan scheef staan.  En soms verloopt de wisseling hierdoor ook moeizaam. Er is gewoonweg  geen ruimte voor de blijvende tanden en kiezen om netjes door te komen. 
Door de verkeerde slik spannen de spieren van de wangen en de lippen zich ook op de verkeerde manier aan, dit geeft ook weer een andere druk op de tanden. Dit proces komt de stand van het gebit niet ten goede.
Het is een veel voorkomend probleem. Drie op de vier kinderen slikken niet op de juiste manier. Vroeger werd hier in de orthodontie veel minder aandacht aan besteedt. Het resultaat is dat er bij redelijk wat mensen, die tijdens de jeugd een beugel hebben gehad, op de volwassen leeftijd weer scheefstand is ontstaan. De tanden zijn in het verleden wel netjes rechtgezet, maar het probleem, de verkeerde mondgewoonte is niet aangepakt.

Hoe kan een myobrace dan helpen? De myobrace is een soort fitnessapparaat voor zowel de tong, de lippen als de spiertjes rondom de mond. Het stimuleert een goede samenwerking tussen deze spieren, wat de tandstand ten goede komt.

De beugel is gemaakt van een zacht en veilig te dragen siliconenmateriaal. Er zit een lipje in de beugel bij het verhemelte zodat het kind goed voelt waar de tong in rust hoort te liggen. Ook het slikken kunnen ze op dit lipje oefenen. Het is dan heel duidelijk voor het kind wat de bedoeling is. De spieren van de tong kunnen hieraan gaan wennen, zodat het een automatisme gaat worden.
myobrace-open-beet.jpg
myobrace-slikgedrag.jpg
myobrace-foto-blauw.jpg
Door het dragen van de myobrace worden de lippen flink aan het werk gezet. De beugel is bewust vrij groot gemaakt. Het kind wordt gevraagd goed op de lipsluiting te letten tijdens het dragen. Hierdoor worden de lipspieren sterker. De juiste druk van de lippen op het gebit spelen ook weer een hele belangrijke rol bij de juiste tandstand. Een eventuele mondademhaling wordt ook afgeleerd, iets wat weer een pre is voor de juiste ontwikkeling van de kaken, maar ook voor de algehele gezondheid is een goede neusademhaling belangrijk.
We bouwen het dragen van de myobrace langzaam op, van 5 minuten in het begin naar uiteindelijk een uur overdag. Als dit goed gaat, dan moet de myobrace naast dit uur overdag ook tijdens de nacht gedragen worden.

Er worden makkelijk uit te voeren logopedie oefeningen meegegeven tijdens elk consult. Dit zijn oefeningen om de verkeerd aangeleerde mondgewoonten af te leren. We laten hierbij ook filmpjes zien, zodat het extra duidelijk wordt wat er van het kind verwacht wordt.
myobrace-slapen-open-mond.jpg
Het is belangrijk om vroeg te beginnen met afleren van verkeerde mondgewoonten. Dit is nl makkelijker af te leren als je vroeg begint. Tevens is de groei van het kind een belangrijke factor, de groei van de kaken en de stand van de tanden en kiezen zijn nog makkelijk te beïnvloeden bij een kind. We hebben de groei van het kind ook nodig, de kaken kunnen nog verbreden door een juiste tongdruk op het gehemelte.

Een goede samenwerking tussen het kind, de ouders en de behandelaar is heel belangrijk. Samen zijn we een team om het kind te motiveren. Het kind moet het natuurlijk uiteindelijk zelf gaan doen. Als de myobrace niet (goed) gedragen wordt, dan doet de beugel helemaal niets. Hiermee valt of staat de behandeling. De juiste stimulatie en motivatie voor het kind is nodig en wij doen hiervoor dan ook een beroep op de ouders.
myobrace-blauw-in-de-hand.jpg
Er wordt gevraagd aan het kind en de ouders om elke dag de meegegeven logopedie oefening te herhalen. Om de zes weken komt het kind op consult. Er wordt dan in de mond gekeken naar de stand van het gebit en er wordt gesproken over hoe het dragen gaat. Per keer wordt er een nieuwe oefening meegegeven en de voorgaande oefening wordt besproken. Elk kwartaal zullen wij de voortgang (veranderingen in de stand van het gebit) vastleggen met foto’s.

Het hele traject zal zo´n 1,5 jaar duren en hierna zal de stand door ons goed in de gaten gehouden worden.
myobrace-1.jpg
Ook wordt er gekeken of het kind niet terugvalt in zijn/haar oude mondgewoonten. Al onze behandelaars zijn bevoegd en getraind bij Myobrace om de behandelingen met de myobrace te mogen uitvoeren.
Trots op dit patiëntje die na een half jaar al zo’n mooi resultaat heeft behaald door het goed dragen van de myobrace.
myobrace-3.jpg

Contactinformatie

Tandheelkundig Centrum Opmeer

Lindengracht 33
1716 DD Opmeer
T. 0226 - 352565
E. info@tandheelkundigcentrum.nl
WhatsApp. 06- 137 994 00

Over TCO

Tandheelkundig Centrum Opmeer is van oorsprong en nog steeds een plaats waar je terecht kunt voor goede tandheelkundige basiszorg, maar de tandheelkunde anno nu heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht.